Llatí 1r Batxillerat

Ave,

En aquesta pàgina penjaré aquells materials que consideri interessants per a l’alumnat de Llatí de 1r de Batxillerat.

Per començar us deixo una presentació  sobre els Romans i unes  històries de Roma en powerpoint en anglès molt senzilles i per últim una en català més complerta:

 

Us presento un powerpoint sobre l’origen de la llengua llatina i  un document d’Hesperia Latina, un grup de treball de la Universitat de Barcelona, que ens ajuda a a treballar alguns conceptes sobre l’alfabet llatí; també us deixo unes frases per practicar la pronúncia Verba Romanorum I:

Estem treballant el sistema nominal i verbal  del llatí i els llatinismes i aquí us presento alguns materials d’acompanyament meus i d’Hesperia Latina.

Us presento un powerpoint sobre la casa romana i un altre de gastronomia:

També us deixo un arxiu excel amb un petit diccionari en castellà:

vocabulariolatino

Carpe diem

Llatinismes in situ

Ens trobem a les portes d’un nou curs i des de l’Institut Joaquim Mir  volem afegir-nos a la recerca de llatinismes.El nostre petit gra de sorra ha adoptat la forma de comentaris que sota el títol de Llatinismes “in situ” pretén ser un recull de llatinismes i aforismes llatins contextualitzats. Es tracta de recollir mostres del seu ús en textos i documents de tota mena, però a més van precedits per una presentació concreta, però completa, de cadascun d’ells. A mida que l’anem completant, pot esdevenir una eina útil sobretot per a l’alumnat de segon de batxillerat, que sovint té dificultats per contextualitzar els llatinismes que conté el temari de selectivitat.

En fi, per anar pas a pas, la nostra intenció és potenciar enguany la recerca en l’àmbit literari, tot i que també seran benvingudes les mostres en els camps periodístic i publicitari. Obriu bé els ulls i, com passa sovint, els llatinismes i expressions llatines us sortiran a l’encontre, fins al punt de no entendre com és que no us hi havíeu fixat abans.

Bon inici de curs i

feliciter!

Vale,

Us presento el treball del 2n trimestre sobre la visita a Barcino, que ha de servir de model per altres treballs.

Guió: portada, index, introducció, cos del treball, conclusió, bibliografia i webgrafia i finalment els annexos, si són necessaris.

El cos del treball consisteix en seguir l’itinerari que vam fer a la ciutat, primer s’hauria de fer una introducció històrica de la ciutat i després parlar de l’arribada de l’aigua a Barcino i els aqüeductes, les muralles, el fòrum i els seus principals edificis ( especialment del temple ), la necròpolis, el museu d’història de la ciutat i les restes que queden, teoria del nom de la ciutat, possibilitat de l’existència d’un amfiteatre, etc.

Carpe diem

Dilecti,-ae discipuli et discipulae

hic habetis corpus primi examinis cursus 2019-2020:

 • cultura: l’origen del llatí i història de Roma: monarquia. Llatinismes de les primeres unitats del llibre.
 • llengua: alfabet, introducció al sistema nominal i verbal. 1a declinació. Complements de lloc. 2a declinació. Aposició especificativa i explicativa. Adjectius de 3 terminacions. Present i pretèrit imperfet d’Indicatiu de la conjugació regular i verb sum.

Dilecti,-ae discipuli et discipulae

hic habetis corpus secundi examinis cursus 2019-2020:

 • cultura: història de Roma  ( República ).  Llatinismes   del dossier i de les unitats 1,2,3,4,5 i 6.
 • llengua: alfabet i la pronúncia, introducció al sistema nominal i verbal. 1a declinació. Aposició especificativa i explicativa. 2a declinació. Adjectius de 3 terminacions. 3a declinació temes en consonant. Apofonia. Adjectius possessius. Complements de lloc. Pronoms personals. Present i pretèrit imperfet d’Indicatiu dels verbs de la conjugació regular. Verb sum: temps d’indicatiu. Infinitiu de present  actiu concertat. Sintaxi bàsica dels casos i de l’oració ( conjuncions de coordinació ).

Dilecti,-ae discipuli et discipulae

hic habetis corpus tertii examinis cursus 2019-2020:

 • cultura: història de Roma ( imperi ). Roma, una civilització urbana. Barcino: exemple de ciutat romana.   Llatinismes de les unitats 1,2,3,4,5,6,7 i 8 i   destacats al dossier.
 • llengua: alfabet, introducció al sistema nominal i verbal. 1a declinació. 2a declinació. Aposició especificativa i explicativa. 3a declinació temes en consonant , temes en -i i irregulars. Adjectius de 3 terminacions de la primera classe i de 3, 2 i 1 terminació de la segona classe . Adjectius possessius. Complements de lloc. Pronoms personals.   Present, pretèrit imperfet i futur imperfet  i pretèrit perfet d’Indicatiu dels verbs de la conjugació regular. Verb sum: temps d’indicatiu. Infinitiu present actiu concertat. Sintaxi bàsica dels casos i de l’oració ( conjuncions de coordinació ). 4a i 5a declinacions.

Dilecti,-ae discipuli et discipulae

hic habetis corpus quarti examinis cursus 2019-2020:

 • cultura: l’habitatge ( insulae, domus i uillae ). Empúries. Llatinismes de les unitats 1-10  i destacats al dossier.
 • llengua: alfabet, introducció al sistema nominal i verbal. 1a declinació. 2a declinació. 3a declinació temes en consonant i temes en -i i irregulars . Adjectius de 3 terminacions de la primera classe i de 3, 2 i 1 terminació de la segona classe . Complements de lloc . Pronoms personals.  Present, pretèrit imperfet i futur imperfet d’Indicatiu dels verbs de la conjugació regular. Verb sum: temps d’indicatiu. Sintaxi bàsica dels casos i de l’oració ( conjuncions de coordinació ). 4a i 5a declinacions. Temps de perfet d’Indicatiu conjugació regular. Declinació dels pronoms personals i adjectius possessius.

Dilecti,-ae discipuli et discipulae

hic habetis corpus quincti examinis cursus 2019-2020:

 • cultura: el proveïment d’aigua i les vies de comunicació .Llatinismes de totes les unitats   i destacats al dossier.
 • llengua: alfabet, introducció al sistema nominal i verbal. 1a declinació. 2a declinació. 3a declinació temes en consonant i temes en -i . Adjectius de 3 terminacions de la primera classe i de 3, 2 i 1 terminació de la segona classe . Els numerals. Adjectius possessius. Pronoms personals.  Els demostratius. Present, pretèrit imperfet i futur imperfet d’Indicatiu dels verbs de la conjugació regular. Verb sum: temps d’indicatiu. Sintaxi bàsica dels casos i de l’oració. 4a i 5a declinacions. Temps de perfet d’Indicatiu conjugació regular. Pronom relatiu i oració de relatiu. Pronoms anafòrics Adverbis i preposicions. CC de lloc.

hic habetis corpus postremi examinis cursus 2019-2020:

 • cultura:  la casa romana ( domus, insula i uilla ) . Tarraco, opus Scipionum. Llatinismes de totes les unitats  i destacats al dossier.
 • llengua: alfabet, introducció al sistema nominal i verbal. 1a declinació. 2a declinació. 3a declinació temes en consonant i temes en -i . Adjectius de 3 terminacions de la primera classe i de 3, 2 i 1 terminació de la segona classe . Els numerals. Adjectius possessius. Pronoms personals.  Els demostratius. Present, pretèrit imperfet i futur imperfet d’Indicatiu dels verbs de la conjugació regular. Verb sum: temps d’indicatiu. Sintaxi bàsica dels casos i de l’oració. 4a i 5a declinacions. Temps de perfet d’Indicatiu conjugació regular. Pronom relatiu i oració de relatiu. Pronoms anafòrics. Adverbis i preposicions.  CC de lloc .Comparatius i superlatius.

26 comentaris (+add yours?)

 1. Coral Suero
  oct. 13, 2011 @ 20:37:03

  Ave,
  Aquí us deixo un petit fragment del famós clàssic del cinema “el silenci dels anyells” No l’he trobat en català però es veu clarament l’ús del llatinisme “Quid pro quo” (l’acció de substituir algun bé per un altre o un intercanvi de favors) Espero que us agradi!

  Postdata: Si algú vol el llibre, el tinc a casa!

  Respon

 2. Àngels
  nov. 11, 2011 @ 14:32:51

  Ave,
  Penjo un capítol de Plats Bruts on diuen el llatinisme “Rigor mortis”(és un signe de mort causat per un canvi químic en els músculs que fa que el cos es quedi rígid). Aquest apateix al minut 14:25.
  http://www.tv3.cat/videos/3670090/Plats-bruts—Capitol-48-Tinc-iaia

  Respon

 3. Laura Guilera
  nov. 24, 2011 @ 15:42:38

  Us penjo el capítol Un bodorrio, un león desterrado y la revolución de los centollos de La que se avecina diuen el llatinisme ” Ipso facto” (“en l’acte” donant a entendre l’expressió que un fet s’ha produït de forma ràpida i immediata).

  Respon

 4. Hicham
  gen. 14, 2012 @ 00:09:05

  Respon

 5. Àngels
  febr. 04, 2012 @ 09:41:39

  Xavier tinc un dubte referent al control. Vas apuntar que d’història entrava l’Imperi, llavors el tema 3.La Roma Republicana, entra?
  Moltes gràcies.

  Respon

  • clàssiquesmir
   febr. 05, 2012 @ 16:58:32

   Hola Angels: pensava que la república havia entrat a l’altra control, com que ja és massa tard, en aquest només entra l’imperi i deixarem la república pel següent.

   Cordialment,

   Xavier

   Respon

 6. Hicham
  febr. 06, 2012 @ 16:51:49

  els perfets d’audio van amb la “u” o sense?
  Ex: audiueramus i audieramus?

  gracias

  Respon

 7. Hicham
  febr. 06, 2012 @ 16:52:15

  Ex: audiueramus o audieramus?*

  Respon

 8. Nadine
  abr. 23, 2012 @ 22:12:15

  Xavier,
  l’altre dia parlàvem de l’ús de paraules llatines en molts locals, carrers, spots publicitares, doncs acabo de trobar una web de recerca de treball que es diu “Laboris.net”; M’ha semblat interessant l’ús del ver laboro de la primera conjugació.
  Aquí et deixo el link http://www.laboris.net

  Respon

 9. Youssef
  maig 27, 2012 @ 16:19:10

  Respon

 10. Youssef
  juny 27, 2012 @ 11:11:44

  Respon

 11. Joel Belchi
  oct. 29, 2012 @ 16:28:42

  Esta molt bé per aprendre’s l’història de la monarquia romana

  Respon

 12. joel
  març 09, 2013 @ 13:48:47

  Respon

 13. joel
  març 09, 2013 @ 13:50:02

  Respon

 14. joel belchi
  maig 31, 2013 @ 11:49:27

  Respon

 15. joel belchi
  maig 31, 2013 @ 11:50:37

  Respon

 16. Oriol hernandez
  set. 29, 2013 @ 14:15:17

  Hola Xavier, aqui et deixo els llatinismes que he trobat:

  A posteriori
  A priori
  De incognito
  L’Opus dei
  Deficit
  Junior i Senior
  Carpe diem
  Memorandum
  Homo sapiens

  Són algunes que he trobat que les utilitzem de vegades, segur que n’hi han mes pero jo coneixo aquestes.

  Adeu, que vagui be

  Respon

 17. Jenni
  oct. 04, 2013 @ 13:21:20

  Xavier,aquí et deixo uns llatinismes i la pàgina on els he trobat.
  -In fraganti loc. adv. En el moment de fer una acció reprensible.
  -Ipso facto loc. adv. En conseqüència, immediatament.
  -Sine die ‘sense data’ loc. adv.
  -Viceversa (de uice uersa ‘a la inversa’) adv. Invertint l’ordre de dos termes, al contrari.

  http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/roma/lingua/locutio.htm

  Respon

 18. Oriol H
  maig 04, 2014 @ 15:34:20

  Xavier, no esta actualitzat el que surt a l’exàmen, necessitem el primer del 3r trimestre i encara esta el segon del 2n

  Respon

 19. Esther
  set. 30, 2015 @ 13:52:42

  a on estan les frases que s’han de fer per demà?

  Respon

 20. Micaela
  oct. 17, 2015 @ 21:52:52

  Xavier, en quin apartat de llatí surt el que hem d’estudiar per l’examen? Per l’examen de grec ja ho he trobat, però pel de llatí no. Moltes gràcies!

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: